BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Rabu, 1 Januari 2014

işte geldim, TÜRKİYE'deyim ..! [ 4 ]


Authentic Türk Cuisine ... wallaaa 



Set appertizer; w a j i b ada sup, roti / pita / pide dan daun daunn daunnn a.k.a salad.




Harus coba ... fresh jus delima dan juge yogurt asli + madu ditaburi dengan kas-kas. 
Sedap dan berkhasiat ..!


Uranos Sarikaya di Kapadokya. Diiringi dengan alunan muzik tradisional secara live, pelayan yang ramah tamah dan kelakar; memang terbaekkk! Ulat dalam batu pun boleh hidup Orang dok dalam batu pun boleh hidup dengan makan nasik dan ikanG! Hihii restoran ni giler special bukan saje dengan menu yang dihidangkan, tapi jugak lokasinya dalam bukit batu (underground). Bermula dengan hidangan pembuka selera sup dan kekawannya, disusuli pulak dengan sepinggan besar spegeti. Abis spegeti, barulah keluar main course. Nasik dan ikan grilled. Ikan tu ikan sungai. Memang sedappp. Perut yang sedia full dengan spegeti , mulut masih jugak mengunyap. Dessert pulak buah²an dan puding beras.


Gigih saya bertanya pada che Google translation apakah gerangannya 
BALIK BALIK BALIK
'bodos balik'
'balik cilik'
'balik evi'
'kosem balik'
'sur balik'
hheee

Ohh ada tersepit gambar aiskrim di situ. Hihii tak cukup makan sekali di Pamukkale dalam gigil² sejuk, di Attaturk Airport layan lagi sebelum penerbangan balik ke tanah air. Sedappp. Lupakan saje segala trick si penjual aiskrim itu. Hihii. Itulah istimewanya si penjaja Turkish aiskrim. Satu daripada signature Türkiye 
dengan kemahiran mereka yang sangat tricky. Hhee.


Penjaja buah berangan. Saiz buah berangan ni besar². Menariknya, alat penimbang yang sooo klasik!




0 ulasan: