BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Khamis, 23 Disember 2010

Biasa² Saje ...


Waaa ... sekian lamanya saya tidak update ini blog. Sibuk berFB jerkk ... ekekkeke.

Apa cerita baru ..???
Hmm, biasa² saje ...
yang luar biasa ..???

huhuu ... sibuk dengan tarikh penutupan akaun yang semakin hampir! Giler sungguh mengadap skrin monitor n sistem lebih 8 jam sehari utk clearkan berjuta² lemon ganjaran kakitangan kontrak dalam masa kurang dua minggu ..! Gilosss ..! Apa pun, syukur team kewangan amat² komited ... alhamdulillah!

lagi,
yang luar biasa ..???

Jumaat lepas saya dan chenta hati saya g berdating nonton midnite Hantu Kak Limah Balik Rumah di Mid Valley. Amik seat couple lagik! Tayangan 12:30 am dan yang luar daripada kebiasaannya juge, sampai umah almost jam 4:00 am ... Apa tidaknya, sempat bermamak lagik tuu ... ekekkeke

Ahad, 7 November 2010

Saya Ingin Terbang : Jauh, Jauhh, Jauhhh


I wish i can fly ...
fly flyy flyyy ... far farr farrr away

Jumaat, 11 Jun 2010

HARAP DAN HARAPAN


Pagi ini saya ada janji temu dengan tuan doktor di DEMC. Saya ambil cuti tahunan yang masih berbaki 41 hari. Sebelum itu saya bersinggahan di opis terlebih dahulu disebabkan ada beberapa dokumen penting yang perlu ditandatangani dan juga hal ehwal berkaitan kewangan yang perlu disahkan dalam sistem ... huhu ... Sempat gak berleter pepagi buta ..! huhu ... dengan sesungguh hati saya amat tidak suka situasi sebegini ..! Hampir 1 jam juga saya ambil masa untuk selesaikan itu semua ... itu pun saya senyap² sahaja di dalam bilik menyudahkan dokumen yang memang telah sedia ada diletakkan atas meja ... hikhik ... andai saya kecoh² menguar-uarkan kehadiran saya pagi ini (chewahhh ... glemer benar la tuu) pasti berderetan yang mahu menemui saya ... wakakka ... Apa pun, boss sempat menyapa bertanya perkhabaran ... hahaha ... gabra semacam saya dibuatnya ..! Boss baru mungkin ... tu yang saya jadi serba tak kena. Hampir jam 10:00 pagi saya bersegera beredar ... huhu ... dengan kepala dan fikiran nan sarat, berserabut ..! Atas kapla batu busar juga saya rasa ada duduk ..! huhuhu

Tiba di DEMC sekitar jam 10:05 pagi ... angka giliran 0505. Tuan doktor sebagaimana lazimnya, tersenyum menyambut saya dan chenta hati saya. Tuan doktor bertanya beberapa perkara, kemudian buat ujian imbasan. Ada sesuatu yang tuan doktor katakan ... yang pasti, ia adalah berkenaan HARAP DAN HARAPAN ... Saya harap, benar-benar berharap, IA akan menjadi nyata ... aminnn ya Rabb al-'Aalamiinnn ... Usai di kamar tuan doktor, saya naik pula ke aras 3 menuju ke lab ... amik darah ... again ..!

Turun ke GF, terus ke kaunter janji temu ... call chenta hati saya hanya untuk pembayaran bil ... hikhik ... sebagaimana sessi² yang lepas, tuan doktor masih lagi tiada mengenakan sebarang charge khidmat pakar ... terima kasih tuan doktor ..!

Sesuatu yang benar² mencemaskan saya berlaku petang ini ... ya Allah, kurnia untukku kekuatan ... pasrah, bersama HARAP DAN HARAPAN nan tiada lekang ...






Isnin, 7 Jun 2010

Saya Tidak Akan Berhenti Berharap


Selagi ada hayat ... selagi ada usaha ... selagi ada kudrat ... selagi ada doa ... selagi itulah saya bermohon dan bergantung harap hanya pada-Nya ... Yarghh, saya tidak akan berhenti berharap ..!

Hari ini sayu dan sendu SANGAT SANGAT SANGAT menyapa rasa saya ... tetiba sahaja! Aduhaii ... mungkin ada perkhabaran nan duka bakal menyusul ... Tapi, sebagai hamba-Nya, saya tidak akan berhenti berharap ..! Tunggulah sahaja Jumaat atau Sabtu ini ... perkhabaran nan pasti insyaAllah akan saya perolehi ... Dan dalam tempoh yang ada ini, berdoalah ... berdoalah dan berdoalah ... Di penghujung doa itu, usah lupa titipan harap ...

Macam-macam yang saya fikir ...
yang paling akrab di fikiran ialah : BERHENTI KERJA ..!

ohohohooo ...

Rabu, 2 Jun 2010

TERIMA KASIH ... LAGI DAN LAGI










Saya kemaskini kembali segala rekod bil sepanjang saya mendapatkan rawatan di DEMC dari fail manual ke fail
excel ... bermula dari 15.05.2010 hingga 29.05.2010. Hmm ... jumlahnya ..??? ... saya tak tau nak kata murah atau mahal kosnya ... apa yang pasti, hampir 50% kurang daripada kos yang saya jangka ..! Dan, yang pastinya lebih rendah berbanding sesetengah pusat rawatan / hospital milik kerajaan (andai saya perlu membayarnya) untuk rawatan berkenaan ..! Lebih rendah disebabkan kos ubat-ubatan ..? Tidak mungkin rasanya ... sebab pelbagai ubat-ubatan perlu saya ambil. Hanya yang pasti, tuan doktor tiada mengenakan sebarang bayaran antara tempoh 11 hari saya berulang-alik berjanjitemu di hospital bagi bayaran specialist consultation fees dan juga specialist procedure fees ..! Kos ujian makmal n ubat-ubatan serta item dari bahagian farmasi sahaja diambilkira ...

Saya kurang pasti bagaimana penentuan bayaran bagi khidmat pakar, tapi bagi saya secara peribadi agak 'kurang percaya' dengan jumlah yang tertera ... dengan khidmat prosedur setiap hari yang mengambil masa antara 15 hingga 30 minit, ruang masa pula diberi kemudahan untuk saya masuk terlebih dahulu (walaupun still juga perlu ambil nombor seperti pesakit/pelanggan lain) n adakalanya tuan doktor terpaksa ikut senggang waktu saya seusai dari waktu pejabat. Apa pun, syukur atas segala rezeki, kemudahan laluan sepanjang saya menjalani rawatan ini ... ini juga satu daripada REZEKI daripada-Nya ..! Terima kasih buat ketua jabatan saya, dan rakan-rakan yang banyak membantu sepanjang tempoh rehat saya ini ... dan terima kasih tiada terhingga buat tuan doktor ..! He's the best doctor i've ever seen ... Terima kasih, terima kasih, terima kasih ...

Selasa, 1 Jun 2010

DAY 4



Saya tidak pasti sama ada soalan ini signifikan atau tidak ...

" tuan doktor, ngape saya tidak terasa sakit ..??? "

" usai major operation Julai 2009 dulu tu pun gini "


" adakah saraf sakit saya suda tidak berfungsi ..??? "


:roll:
hahaha

Rasa-rasanya, relevan n signifikan tak saya lontarkan soalan ini pada tuan doktor saya ..??? huhuhu

Ironisnya, tatkala fizikal ini tiada mengesan sebarang kesakitan, saya mudah 'lupa diri'! Sehari selepas discharged n beberapa jam sebelum saya masuk ke bilik operasi buat kali kedua dalam tempoh 3 hari (29.05.2010 - Sabtu), pepagi lagi seusai bersarapan dengan roti canai banjir n teh tarik, saya sempat lagi bergotong-royong (gara-gara chenta hati saya komplen dah sekian lama kami tidak spend buat aktiviti bersama) mencuci n menyental porch bersama-sama chenta hati saya! Begitulah yang berlaku usai operasi khas dilakukan pada saya ...

27.05.2010 (Khamis) sebaik sahaja saya sedar daripada kesan bius, apa yang saya rasa ... biasa-biasa sahaja! Bagaikan tiada apa yang berlaku ... n tiada sebarang rasa luar biasa! Dalam rasa mengantuk dek biusan yang masih bersisa, saya dengar suara tuan doktor melaporkan sesuatu pada chenta hati saya ... n sebaik sahaja saya sedar sepenuhnya, tuan doktor kembali memperjelaskan 'dapatan' beliau pada saya pula ... apapun, alhamdulillah ... Seingat saya, ketika itu sekitar jam 8:30 malam ... huhh ... lama juga rupanya saya berada di dalam bilik operasi ... sedari jam 6:15 petang. Tuan doktor kata, agak lama berada di dalam bilik operasi untuk memastikan saya telah benar-benar 'tidur' dek biusan ...

Dari kamar pemulihan, sekitar jam 9:30 malam dengan ber'wheel chair' kemudiannya saya dibawa ke kamar 303 ... single standard room berlokasi menghadap Starbucks Coffee di Plaza Masalam. Sekitar jam 4:00 pagi dengan masih beruniform indigo bilik operasi, saya sudah terjaga ... melunaskan kewajipan fardhu 'Isyak yang belum disempurnakan. Saya kejutkan chenta hati saya ... memintanya tidur di katil mengambil alih tempat saya ... hikhik ... 5:15 pagi tatkala saya sedang bersantai-santaian di kerusi tamu, terdengar alunan azan ... hmm, saya lihat waktu yang tertera pada skrin hp saya ... hmm, saya tersilap waktu ke ..??? Berkali-kali memastikan waktu sebenar ... saya berkonklusi sendirian ... laungan azan sebentar tadi adalah dari Masjid Negeri - Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah sebagai azan pertama - sebelum subuh ... menyeru umat Islam bersegera bangun daripada tidur n bersedia untuk solat Subuh sebagaimana lazimnya azan sebelum subuh di Tanah Suci. 5:30 pagi - jururawat mengetuk pintu kamar ... "hmm, awalnya bangunnn ... (?)" ... sapaan pertama cik jururawat ... periksa tekanan darah n amik suhu di telinga ... bacaan semuanya normal. Alhamdulillah ...

28.05.2010 Jumaat = public holiday di katil DEMC ... huhu ...
8:00 pagi - sarapan time! huhu ... dua keping roti rendah kolesterol, madu n butter ... chenta hati saya pula hilang ntah ke mana ... sure g layan mamak kayu nasi kandar tuh! haha ... 8:15 pagi chenta hati saya muncul dengan surat khabar di tangan ... 8:30 pagi sebagaimana dijangka, tuan doktor tiba menjengah ke kamar. Sekali lagi tuan doktor memperjelas apa yang diperolehi semalam ... tuan doktor lantas juga memeriksa abdomen saya ... menekan-nekan kiri dan kanan abdomen saya lantas bertanya :

" Sakit takk ..? "

Saya jawab :
" Tak sakit langsung doktorr ... "

hikhik, sepatutnya saya terus bertanya ... ngape saya tak rasa sakit tuan doktor ..? Apa dah jadik pada saraf-saraf saya tuan doktor ..???

" Saya terjaga tatkala sedang dioperasi semalam doktorr ... "

" Ooo ... iye kerrr ..? "

huhu ... memang benar saya terjaga tatkala operasi khas sedang dijalankan pada hari sebelumnya ... keterjagaan dek terasa ada sesuatu sedang "menyula" dalaman abdomen saya ... huhu ... saya nampak tuan doktor, saya dengar kecoh-kecoh suara tuan doktor ... saya cuba bersuara, tapi kemudiannya kelopak mata saya kembali terpejam dan ... sehinggalah sedar-sedar, dah pun berada di kamar unit pemulihan ... huhu

Satu saje yang saya tak suka ... drip pada tangan kiri saya! Rimas ..! Rimas ya amat sebab pergerakan tangan saya jadi terbatas ... huhuhu ... n tak kurang gak disebabkan mula terasa sakit sebab saya dok usik-usik ... haa, yang ni berfungsi pula saraf sakit saya ..!

Sekitar jam 12:00 tengah hari, terima bil n saya boleh discharged sudaaa ... hureyyy ..! 6:46 petang tatkala sedang menjamu selera di Restoran Dek Nor di hadapan Sanggar Chenta kami, C902 saya melantunkan irama Ribaibarunya ... tuan doktor! Ada perkhabaran 'gembira'! Saya perlu ke DEMC jam 2:00 petang esok n masuk ke bilik operasi lagik ..! Haha ... ada ke orang yang gembira tatkala diminta hadir ke hospital lagi ... lagi dan lagi ..???

29.05.2010 : dengan pakaian yang basah lencun dek kerja-kerja mencuci n menyental porch, saya masih lagi berlengah-lengah bersiap ... sengaja nak selesaikan fardhu Zohor di rumah sebelum bergerak ke DEMC ... 1:14 tengah hari, C902 berlagu Ribaibarunya ... huhu ... panggilan dari DEMC ... bila kami nak sampai ke DEMC ..??? huhuhu

Haha ... tiba di Seksyen 9 berlari saya memanjat tangga n ngam2 jam 2:00 petang baru saya muncul di aras 2 DEMC ... tuan doktor dengan uniform operasinya berwarna maroon siap sedia berdiri di kaunter ... huhu ... sorryyy tuan doktor ..! Lantas saya segera diberi uniform indigo n dibawa ke makmal sebelum masuk ke kamar operasi (again!) ... dup dap dup dap

Kisah lanjut ... bernokhtah di sini ...

Isnin, 31 Mei 2010

DAY 3


... pinggang nan sakit ... betis nan sakittt ... DEMAM ..??? Harus ..! ... sbb sedari pagi tadi rasa sejuk + sakit semacam tatkala air paip menerjah kulit ... huhu ... usai solat subuh terus berbaring di sofa ... bimbang lagi banyak bergerak, mendatangkan mudharat pula ...

Ya Rahman
Ya Rahiim
Ya Musawwir
Ya Razzaq
Ya Fattah
Ya 'Aliim

Rabu, 26 Mei 2010

Semoga ...

auchhh ... ngape bengkak nihh ..??! Terkejut sakan saya melihat ada kesan bengkak sebesar syiling seposen pada bahagian tummy ... Wajah chenta hati saya berubah ... cuak! Tapi kemudiannya, hahaha ... ketawa golek-golek saya dibuatnya ... Tak sampai hati saya nak "marah" atau buat muka terkejut tatkala melihat air muka chenta hati saya jelas menunjukkan kecuakannya ... hahaha ... tapi, seriously saya sendiri seriau melihat bahagian yang bengkak tuh ... apa sudah jadi ..??? Gara-gara suntikan yang terpaksa dilakukan sendiri tatkala jam 6:00 pagi ..! Tak sempat saya sapu dengan swab, bengkak tersebut semerta naik! huhuhu ... Apa pun, terima kasih kepada chenta hati saya yang berani melakukan suntikan itu ... nak harapkan saya buat sendiri ..??? huhuhu ...

Hari ini serasa saya nak selesaikan seberapa banyak kerja dan tugasan yang boleh ... Cepat, cepat, cepat ... segera, segera, segera ... itu pinta saya pada Unit Kewangan n Unit Pembangunan ... kehairanan mereka semua ... seolah-olah tiada lagi hari esok ...

" ... pergi tak ke Penang ..??? "


" ngape tak amik flight ..??? "

" datang tak ..??? "


" 2 n 3hb interview ... ni yang nak bincang dgn u nii ... "


" 7hb hadir SPP tak ..??? "


huhuhu ... antara pertanyaan n pernyataan yang tak bisa untuk saya jawab atau ulas ... hanya mampu tersenyum menahan rasa ...

Usai farewell utk Mawar, jam 4:31 petang C902 saya melantunkan irama dan lagu 'ribaibaru'nya ... melihat nombor yang tertera pada skrin, saya dapat menjangka dan meneka gerangan si pemanggil ... huhu ... di talian, suara seorang lelaki kedengaran lantas memperkenalkan diri serta lokasinya ... huhu ... tepat sekali agakan saya ..! Pertanyaan dan "jadual" saya untuk hari esok dinyatakan jelas n remind apa yang perlu saya lakukan ... Serasa bagaikan panggilan ke kamar maut tatkala dinyatakan prosedur n proses yang bakal saya lalui jam 6:00 petang esok ... ya Allahhh ...

Bersinggahan di bilik O1, ntah mengapa longlai n lemah fizikal saya rasakan ... sedangkan saya benar-benar telah bersedia sebelumnya untuk lalui semua prosedur itu ... huhu ... menghimpun n mengatur kata untuk mengadap boss ... huhu ... bagaimana harus saya khabarkan semua itu ..??? Mahu atau tidak, saya perlu perkhabarkan berita ini serta tugasan yang akan saya tinggalkan ...

Hampir setengah jam berdiskusi dengan boss ... hal ehwal kerja n perkhabaran itu ... alhamdulillah, semua ok ... syukur sangat2! Terima kasih BOSS!

Sebagaimana hari-hari lalu, saya pulang lewat sekitar jam 6:45 petang ... tapi hari ini agak berlainan kerana serasa saya mahu selesaikan semuanya ..! kerana hari esok ....... (?)

Sabtu, 22 Mei 2010

Terima Kasih Tuan Doktor




Saya baru sahaja tiba di rumah ... usai daripada pertemuan dengan tuan doktor. Bermula dari 15 Mei hingga ke hari ini 22 Mei 2010 ... hari ini hari ke-8 saya berjanjitemu dengan beliau. Suntikan, ujian darah, ujian imbasan ... silih berganti ... huhuhu ... walau masih bisa tersenyum, ceria bagai hari-hari nan lalu, namun sesekali hiba pula hati ini ... tak mengapa, ini "bahagian" saya. Hanya, saya berdoa agar usaha ini membuahkan harapan ... dan kesudahan positif dengan 'inayah serta kasih sayang-NYA ... aminnn.

Terima kasih tuan doktor ... sebagaimana hari-hari lalu, saya tidak perlu menunggu lama menanti giliran untuk masuk ke bilik rawatan. Walau rasa tidak selesa sebab saya "potong Q", tapi sudah itu yang tuan doktor berikan "keistimewaan", saya terima dengan ucapan terima kasih tiada terhingga. Dengan "keistimewaan" yang diberi, alhamdulillah saya dapat selesaikan urusan saya di hospital kurang dari 1 jam n dapat bersegera masuk semula ke pejabat agar tiada tugas-tugas saya yang tergendala. Saya jangka apabila melibatkan waktu kerja sahaja saya diberi "keistimewaan" itu, tetapi hari cuti begini pun masih sama sedangkan pesakit / pelanggan lain berpuluh orang lagi sedang menunggu ... terima kasih tuan doktor! Dan, esok hari Ahad 23 Mei 2010 tuan doktor tetap hadir bertugas untuk uruskan rawatan saya! Setiap kali selesai urusan pembayaran bil pula, saya segera melihat kadar bayaran yang tertera ... sebagaimana hari-hari lalu, tuan doktor tiada mengenakan sebarang bayaran bagi specialist consultation fee ... hanya yang perlu saya bayar adalah charge bagi dos ubat n peralatan dari farmasi ataupun charge bagi ujian darah di makmal.

Saya terlalu berahsia ..??? Maaf, saya belum n tidak bersedia untuk berkongsi ini semua kepada umum. Bukan saya tidak mahu berkongsi cerita, berkongsi rasa dengan mereka, tetapi bagi saya "ia" adalah amat peribadi ... serta yang lebih utama, saya sedang berusaha mengelak serta meminimumkan sebarang unsur tekanan. Di ketika ini tatkala jejari saya mengatur huruf demi huruf, sama pantasnya air di tubir mata ini gugur satu persatu ...

Tugas dan tanggungjawab saya di pejabat ..???
Saya sedang dan akan berusaha sedaya mungkin untuk selesaikan hal ehwal berkaitan saya ... huhu ... hal ehwal kewangan, sebut harga, pembangunan, projek fizikal ... Namun, saya juga perlu teruskan apa yang telah saya mulakan ini setelah saya sendiri mohon daripada tuan doktor untuk tangguhkan rawatan ini pada Mac lalu lantaran tuntutan kerja yang tidak bisa saya tinggalkan ketika itu. Kini tempoh penangguhan telah tamat bagi saya ... justeru, andai sesuatu berlaku n saya tidak bisa untuk menyelesaikan hal ehwal kerja saya, saya harap ada seseorang yang boleh mengambilalih tugasan saya itu ... Saya perlu lakukan ini untuk diri saya, untuk masa depan saya ... huhu ... Maafkan saya ..!

Rabu, 19 Mei 2010

DOT DOT DOT ...


Huhh ... hari ini kena buat blood test lagik ... huhu ... tuan doktor tiada hari ini, jadi pembantu tuan doktor bawa saya ke bahagian outpatient n masuk ke bilik rawatan bernombor 03 untuk nombor "05". Tak sakittt ... alhamdulillahhh ...

Usai di bilik rawatan, naik pula ke makmal di aras 03 untuk amik darah ... tercatat perkataan "URGENT" pada slip yang saya bawa ... sakittt ... pedihhhhh ... huwaaarghh

Balik rumah, malam ini saya lihat ada DOT DOT DOT di bahagian itu ... huwaarghhh lagikkk

Ahad, 16 Mei 2010

Sakittt ...


Lamanya la blog ini terbiar ... huhu ... serasa tiada apa nak dicoretkan ... namun yang pastinya, kesibukan sepanjang minggu, fizikal dan mental nan keletihan, dan mood nan sendu ...

Semalam, 15 Mei 2010 seawal pagi berkunjung lagi ke DEMC ... huhu ... bak pasar di ruang rawatan suit pakar ... yang mengeluh, yang merengus, yang tarik muka ... macam-macam adaaa ... hikhik. Saya ..? biasalah semua tuu ... temu janji, temu janji juga, tapi dah gitu keadaannya, redha sajalah ... Lagi pula, telah saya siap dengan bekalan untuk tempoh menanti dan menunggu itu, senaskhah buku "The Renaissance Man" yang membuatkan saya rindu amat pada kampus UM, Nilam Puri, PBMUM ... huhu ... Walau dalam fikiran saya, agak terkejut lihat situasi begitu sbb nampak agak kelam kabut keadaannya di suit pakar itu ... mungkin disebabkan dalam tempoh perpindahan ke premis baru di Seksyen 14 kott ... Sempat saya gi bersarapan dulu di cafe berhampiran ... order roti bakar, makan lontong nan terlebih kunyit kuah lodehnya ... huhuhu ... masuk semula ke DEMC, seorang petugas ( staff khidmat pelanggan mungkin ) muncul n senyum pada saya ... malah kepada pelanggan lain juga ... sambil bertanyakan keadaan masing-masing yang sekian lama menunggu. Syukur giliran saya menyusul ... gembira melihat senyuman tuan doktor ... alhamdulillah, keputusan ujian darah saya ok ... huhu ... ujian darah yang ntah ke berapa kali n serasa dah tak mau lagik dah menyusun langkah masuk ke lab. Hari ini tuan doktor bagi '1' ! huhu ... sakit sket jerkk ... Sempat gak tuan doktor buat lawak, tak dapat la chenta hati saya 'buat' tu semua sebab dia sendiri akan uruskan hingga ke-'5'. Seusai urusan di bilik rawatan nombor 05 n bayar bil, jam 12:15 bersegera pula ke Anggerik Mall n Kompleks PKNS apatah lagik ada sudah yang bertanggapan saya berculasan tidak menghadirkan diri ... sadis sekali ... apapun, bravo kontinjen Selangor ..! GOGOGO ..!!!

Hari ini, 16 Mei 2010 Ahad kena gi lagik ke DEMC ... bermalas-malasan! Sekitar jam 10:00 pagi baru tiba ... hikhik ... gi ke bahagian outpatient sebagaimana yang telah dipesan oleh tuan doktor semalam ... 'special case' - so tak perlu menunggu lama ... hikhik ... masuk ke bilik rawatan nombor 02 ... uwaaaaa ... sakittttt ... merah muka dibuatnya n keluar bilik rawatan, sementara menunggu chenta hati saya menyelesaikan bayaran, menitis gak si air mata ... hihihi ... buat malu jerkkk ... tapi memang sakittt ... andai bebudak kecik yang kena, mau meraung agaknya ... wakakka ... tapi, memang amat berbeza sentuhan antara seorang doktor pakar dengan seorang jururawat ...

Bersinggahan ke Plaza Masalam ... roti bakar 2 set n mencilok rasa mee kari chenta hati saya ... syukur, kenyang. Usai menjamu selera, memandu pula menuju ke Puchong berziarah kekanda yang akan berpergian ke Tanah Suci ... dijamu dengan hidangan tengah hari ... terung pipit n ikan goreng ... my peberet! Buat kekanda n kekanda ipar saya, selamat berpergian ke Tanah Suci ... moga memperoleh umrah maqbullah ... aminnn ...

Sekian, catatan ini hari ... ^_*

Ahad, 18 April 2010

Sanggar Chenta No. 35


Huhh ... lama sungguh tiada sebarang entry. Takpe, saya suka begini ... catatan dan penulisan tanpa sebarang komitmen ... gaya bebas, bila-bila masa saya suka ...

Pagi Sabtu nan damai ... terpaksa ke pejabat. Terima kasih Mawar sbb tolong siapkan dokumen yg perlu diemail n untuk saya bawa ke mesyuarat petang ini. Jam 1:30 pm saya bergegas ke basement ... memandu blackhawk saya menuju utara ... bersendirian.

Exit Bukit Beruntung n terus cari BS1 ... huhu ... ikut gerak hati jerkk ... alhamdulillah tepat lokasi yang dicari. Ahli mesyuarat, sebagaimana biasa ... jejaka-jejaka adam belaka ... huhu ... Usai mesyuarat, hujan lebat membasahi bumi ... hujan rahmat. Cuma, saya la yang cuak memandu dlm keadaan hujan lebat begitu ... huhh, tak kira, redah jerkk ... tak sabar untuk segera tiba di sanggar chenta no. 35. Elok jerkk saya masuk porch, chenta hati saya pun baru tiba dari PC Fair di KLCC ... huhu ... biarkannn ... dah itu minatnya. Saya pun suka gak numpang-numpang manfaatnya ... hikhik

Sedang bersantai-santaian ... sambil minum nescafê panas ... saya bagitau chenta hati saya, saya ternampak folder "sumthing" dlm pendrive yang dipinjamkan pada saya pagi tadi ... hikhik ... saspennn ... bisik saya di telinganya, folder katalog 'CORELLE' ..! Respon : SENYUM ..! hikhik ...

Selasa, 9 Mac 2010

Terjebak ..?

Apa beza ' terjebak ' dengan ' terjerumus ' ..? Hmm, saya kurang pasti tafsirannya secara jitu ... Kamus Dewan Edisi Ke-3 saya berada di pejabat untuk dirujuk ...

Hmm, tak kiralah apa jua tafsirannya ... Secara pastinya, saya telah terjebak dengan pelbagai perkara sejak akhir-akhir ini ... sama ada secara positif ataupun sebaliknya. Apa pun, andai saya ambil sebagai positif, maka akan positiflah jadinya, tapi andai sebaliknya ..?

Keterjebakan dan keterjerumusan saya :


1. Terjebak dengan DSLR camera dan fotografi
Mengasyikkan ... itulah impak digital single-lens reflex camera ... Saya boleh ambil masa berjam-jam hanya untuk mendapatkan sudut terbaik n hasil yang memuaskan hati ... dan bagi saya, hanya dengan sekeping gambar, mampu menceritakan sesuatu ... tersurat dan tersirat. Bermula dengan kamera digital cokia, beralih pula pada DSLR ... Tapi, skill saya biasa-biasa saje ... belum pernah ikuti kursus secara profesional. Tutor saya adalah chenta hati saya n majalah-majalah fotografi miliknya di samping cuci-cuci mata di flickr ... Bokeh ..? Reaksi pertama saya tatkala chenta hati saya memperkenalkan " BOKEH ", saya bertanya mengapa 'buruk' benar bunyinya ... wakakka ... Apa pun, saya belum ada kemahiran berkaitannya ... minat ada, tapi usaha untuk memperdalaminya belum bermula. Satu saje yang saya tak suka pada DSLR milik chenta hati saya ... saiznya yang besar gedabak ... loteh den nak mengeleknya ... huhu ... biarlah saya dengan digital kamera cokia saya yang boleh disimpan dalam beg tangan ...

2. Terjebak dengan blogging
3. Terjebak dengan facebook
Blog dan FB ... keterjerumusan saya bermula sebulan lalu ( apa yang menjadi pendorong, biar menjadi rahsia saya ) ... yearghh, baru sebulan lalu! Blog ... sebab saya rasakan ada sesuatu yang perlu saya lontarkan ... walaupun hanya sekadar cerita biasa-biasa saje ... tentang diri saya, tentang hidup dan rutin saya yang biasa-biasa saje ... tapi, saya sukaaa ... sebab inilah ruang saya melontar rasa n di luar daripada rutin kerja saya di pejabat. Walau bukan untuk tatapan umum sebenarnya, tapi andai ada yang berkelapangan untuk berkongsi rasa dan cerita dengan saya, saya tiada halangan ... huhu ... Saya dan rakan-rakan saya pernah dibimbing untuk menjadi penulis kritis oleh Saudara Saifuddin Abdullah ( kini Y.B. Dato' ) yang begitu gigih di Akademi Penulis ketika itu ... kelas bimbingan khas diadakan oleh beliau untuk kami begitu fleksible mengikut kelapangan kami n secara percuma pula, tapi akhirnya kini saya sekadar jadi penulis blog cerita-cerita peribadi ..??? huhu ... begitu mengharukan diri saya sendiri ... Apa pun, minat saya masih belum luntur pada bahasa-bahasa bersahaja ... pada ruang blog inilah saya bisa menulis apa sahaja tanpa ayat-ayat skema kertas kerja atau laporan.

FB ..? haa, yang nih memang dorongan utama adalah dek kekawan saya ... walau pada mulanya agak sukar untuk saya lekatkan minat saya pd FB, tapi dalam tempoh sebulan ini saya sudah boleh 'menerima'nya ... yang membuatkan saya teruja adalah tatkala bertemu kembali dengan kekawan lama. Cuma ... hal ehwal diri dan peribadi, sekadar info dan paparan minimum saje yang saya bisa paparkan pada maya FB ... yang lelain masih saya kekalkan sebagai status kerahsiaan ... bak amaran yang tertera pada diari rasmi kakitangan kerajaan, " RAHSIAKAN RAHSIA NEGARA ". Sebab ..? Saya ada ke'fobia'an yang tersendiri pada dunia maya IT ... haa, yang ini tak perlu saya ulas lanjut ...

3. Terjebak dengan novel
Pada mulanya saya sekadar ingin mempelbagaikan bahan bacaan saya ... lagi pula, saya mudah bosan tatkala sedang menunggu, menunggu dan menunggu. Justeru, saya pastikan ada naskhah bahan bacaan di dalam beg tangan saya. Tahun lalu, seingat saya buat pertama kalinya setelah 10 tahun berlalu, senaskhah novel telah saya beli untuk menemani tempoh-tempoh saya bertugas bersendirian di luar daerah. Huhu ... saya masih ingat, naskhah terakhir novel yang saya miliki satu ketika dulu bertajuk " Sembilu " pemberian seorang teman dan ironisnya, naskhah itu telah saya kembalikan padanya. Sebenarnya, dulu agak banyak juga koleksi novel saya n kebanyakannya adalah hadiah daripada pertandingan penulisan yang saya sertai. Kini, saya bagaikan ingin menyusuri kembali semua itu ... Dua minggu lalu saya lepak-lepak cuci mata di PKNS Shah Alam n ada jualan novel dengan diskaun antara 50% hingga 70% senaskhah ... Cukup sekadar dua naskhah sahaja menjadi pilihan saya untuk dimiliki ... tapi, sehingga ke hari ini saya belum bisa meluangkan masa membacanya ... huhuhu

4. Photobook ..?
... yang ini permintaan ( atau juge arahan ..? ) oleh chenta hati saya. Dek kerana terlalu banyak koleksi foto, n semuanya pula perlu di'organise' ... huhu ... tapi saya ' bijak ' mengelat ... bukan saya tak mahu buat, tapi saya bimbang terjebak terus dengan photobook kerana sekali saya sudah fokus dengannya, sukar untuk saya tinggalkan untuk tugas-tugas lain ... huhu ... Justeru, biarlah saya tangguhkan dulu daripada terjebak dengannya ...

Sabtu, 27 Februari 2010

Layan Diri



Alangkah indahnya cuti-cuti begini ... Layan diri sendiri n layan diri mereka yang terchenta. Kiranya boleh, saya nak bercuti lebih lamaaa lagi ... lagi, lagi dan lagi. Lepak-lepak, santai-santai sesaje sambil mengurus rumahtangga ... ohh, alangkah seronoknya!


Minggu yang lalu saya sudah bentangkan proposal saya secara lisan pada menteri kewangan saya ... Hureyyy, beliau telah luluskan proposal saya untuk bercuti panjang ... cuti panjang yang tiada kesudahan! Saya tidak sabar menunggu detik itu ... Cuma, bagi saya sendiri, saya perlu lepasi serta lunaskan hutang Si Hitam dan tunaikan rukun Islam ke-5 terlebih dahulu ... untuk itu, moga Allah limpahi rahmat, dipermudah laluan n lorong-lorongnya serta rezeki ke arah itu ... Aminnn ... waaa, tak sabarnya saya menanti detik dan ketika itu!

Semalam ( Jumaat ), edisi layan diri ... edisi layankan saje apa-apa yang saya suka ... Petang Jumaat, saya bertemujanji dengan kakak saya ... seperti biasa, saya adalah antara pelanggan tetap saloon miliknya. Sudah menjangkau hampir 25 tahun saloon kakak saya bertapak di situ ... n sebagaimana biasa, saloonnya juge tetap jadi pilihan saya. Bukan disebabkan saloon itu milik kakak saya, tapi saya serasi di situ ... Bukannya saya tak pernah cuba saloon lain, tapi ada saje yang saya rasa serba tak kena ... huhu ... pernah saya ke sebuah saloon berhampiran pejabat saya, tapi kemudiannya saya terpaksa juge ke saloon kakak saya untuk minta diperbaiki dan diolah semula potongan rambut saya. Sadis sungguh rasanya ... Pernah juge saya menahan sakit serasa nak tercabut rambut saya dari kulit tika digunting, dah tu pula dari cermin besar saya lihat si penggunting memperbetul-betulkan kaca matanya ... dekat, jauh ... dekat, jauh dia menelek rambut saya seolah-olah kerabunan ... huhuhu ... cuak! Serasa tak percaya saje sebuah pusat kecantikan yang kelihatan profesional, makcik cashier yang ditugas menggunting rambut pelanggan! Hampir 1 jam dia menggodek rambut saya ... itulah juge kali terakhir saya ke situ. Kakak saya, sap sap sui dalam 10-15 minit saje sudah siap rambut saya digubah ... hikhik ... dia sudah tahu apa citarasa saya dan apa yang sesuai untuk saya ... Lagi pula, ruang saloonnya mesra pelanggan bagi muslimah bertudung.
Sanggup tu saya ke Gombak semata-mata untuk ke saloon kakak saya! Hmm ... apabila sudah serasi, gitulah ... SETIA! Sama juge dengan pembuat pakaian saya ... sanggup saya ke Medan MARA KL sejak 7 tahun lalu oleh kerana sudah serasi n selesa dengan hasil potongan serta jahitan bro Yusof! Dia tahu apa yang sesuai untuk saya n bagaimana citarasa saya ...

Hikhik ... itu antara agenda layan diri pada cuti umum n hujung minggu saya ... Aktiviti lain ..? Projek baru saya ( sebenarnya projek lama yang diperbaharui )
" Taman Ramuan " saya ... diperbaharui dek musnah ketika kerja-kerja ubahsuai rumah dijalankan. Rumpun pandan yang layu lunyai, kembali subur dalam tempoh 5 bulan daripada rumpun asalnya ... potongan batang daun 7 jarum yang saya letakkan menumpang di dalam pasu pohon hiasan landskap juge mula bertunas. Semalam saya pindahkan ia dalam pasunya sendiri dan juge oregano, herba Inggeris yang mula berakar. Lain-lain ..? Huhu ... saya perlu ambil benihnya di kampung ... ntah bila.

Menduduki carta senarai ialah kunyit, kari, purut, cekur ... Bawang n daun sup, esok-esok la saya tanam ... Tinggal di tanah Malaya ini, tidak seharusnya saya amalkan menyejukbeku dedaun itu semua tatkala berlebihan dedaun yang dibeli ... Bukankah lebih baik jika ditanam n diambil segar terus dari pohon untuk ramuan masakan ..? Huhu ... azam, azammm ..!



Pepohon landskap juge subur menghijau kembali walau rumpun asal kering lunyai, juge dek kerja-kerja ubahsuai rumah ... alangkah seronoknya saya melihat laman yang kembali hijau ...

uhh ... kulihat hijauuu ...

Projek landskap ..? Aura rajin masih belum menjengah ... apa pun, rerumput liar telah saya racuni dengan Roundup ... hikhik ... abis pepaku pakis yang saya ternak kering musnah. Puas hati ..! Huhu ... yang ada kini adalah laman nan menghijau ... semuanya tambah menggamit hati saya untuk segera pulang n berlama-lama berada di rumah. Saya tidak kisah terperap di rumah saban minggu kerana segalanya ada di sini ... rumah saya, syurga saya ... bersama insan kechentaan saya. Projek tanam rumput juge belum saya mulai ... huhh ... masih perlukan sedikit masa supaya segala rumpai liar n benih cambah telah benar-benar dapat disingkir.

Indahnya dunia ini ... cuti, cuti dan cuti lagi ... biar saya dapat layan diri sepuas-puasnya ... meluang masa, melayan rasa, menyulam chenta ... cuti, cuti dan cutilah lagiii ... lagi dan lagiii ...

Hari-hari nan indah ...

usahlah segera usai
usahlah segera berlalu ...



Sabtu, 20 Februari 2010

Nikmatnya Sihat

Hanya yang lapar tahu nikmatnya kenyang, hanya yang sakit tahu nikmatnya sihat ... Hari ini berdasarkan congakan saya, sudah lebih 3 minggu kesihatan saya terganggu. Batuk saya masih juga belum pulih sepenuhnya ... huhu ... bukannya saya tak tahu saya alah tidur malam bertemankan kipas, tapi saya yang tegar ... Lantaran saya rasa tiada kesan-kesan semerta sebagaimana lazimnya n semuanya baik-baik belaka sepanjang berada di Tanjung Bidara tempohari, maka saya biarkan bermalam-malam tidur bertemankan kipas. Kesannya, saya rasalah sendiri sekembalinya ke sini ... walhal bukannya saya tidak tahu peparu saya lemah n si kecil dalam keluarga saya juga turut mengalir genetik athma. Langkah-langkah kawalan telah saya laksana sedaya yang boleh ... di rumah sepenuhnya saya gunakan vakum ( walau beralas lantai laminasi dan jubin ) dan tuala lembap untuk membersih segala debu, saya kurangkan penggunaan kipas n biarkan pendingin udara saje beroperasi n cadar serta comforter juge kerap bertukar saban minggu. Hari ini walau tiada lagi lendir likat, tapi setiap kali batuk, ketara terasa regangan pada kesan luka sepanjang 13cm di abdomen saya. Saya belek-belek foto di PB ... ohoo, wajarlah juge ketara terasa regangannya kerana luka itu berusia kurang 7 bulan ... aduhaiii ... lantaran itu saya masih juge membongkokkan sedikit badan ataupun terus duduk setiap kali batuk bagi mengurangkan rasa regangan itu.

Melihat foto-foto itu satu persatu, teringat saya ketika berada di bilik persediaan sebelum masuk ke dewan operasi n tatkala pakar bius, Dr Wan Affaf memperkenalkan diri ... beliau memaklumkan bahawa saya akan dibius penuh. Huhh, andai diberi pilihan sekalipun, pastinya bius penuh adalah pilihan saya. Tidak sanggup saya untuk menyaksikan abdomen saya dirobek ... melihat segala peralatan yang berkilau tajam pun sudah bisa merobekkan hati saya yang sedia gentar ... huhuhu ... Saat-saat begitu, hanya pasrah pada Ilahi n gementar yang saya rasa dan saya semakin cemas tatkala Dr. Zamri ( the best doctor pernah saya temui ) memunculkan diri. Jam 9:00 pg saya di bawa ke dewan operasi, Dr. Wan Affaf segera tiba ... serasa bagai nak luruh jantung ini tatkala menanti jarum bius menembusi salur darah di belakang telapak tangan saya ... huhu ... saya minta beliau berikan saya pain killer sebelum saya sedar kembali kerana saya tahu sakit peritnya tatkala kesan ubat bius semakin menyusut kelak. Beliau katakan pada saya, "bila dah sedar nanti, awak akan rasa sakit tauu ...". Saya jawab lirih, "saya tau, doktor ... tolong bg saya pain killer sesiap ..." Hikhik ... itu satu amaran, arahan atau permintaan pada Puan Doktor ..??? Saya memang takut n amat takut pada kesakitan ... Hahh, kelibat Dr. Zamri pula menyusul tiba ... Huarghhh ... saya tarik nafas panjang cuba tenangkan diri. Dr Wan membelek n angkat picagarinya ... huhuhu ... "Ina, sebelum saya suntik ubat bius ni, mari kita sama-sama mengucap dua kalimah syahadah dan selawat ke atas Nabi s.a.w. dulu ..." Saya akur n lafazkannya perlahan ... jauh di sudut hati, saya tertanya-tanya adakah saya bisa bernafas n celikkan mata lagi selepas ini ..??? Apa yang berlaku seterusnya, suntikan ubat bius segera bertindakbalas ( tapi dgn amat sopan santunnya rasa mengantuk itu ditafsir olh otak saya ) ... saya rasa mengantuk teramat. Sempat saya kira pada kelipan mata yang semakin layu ... 1 ... 2 ... 3 ... huhuhu, sudah tak terdaya saya menahan rasa mengantuk itu dan pasrah untuk abdomen saya dioperasi ... Jam 12:00 tengah hari saya terjaga dengan amat malasnya dek suara lemak merdu mengejutkan saya. Rupa-rupanya saya telah berada kembali di katil 206 di Unit Pemulihan dan Pemerhatian Rapi. Saya masih lagi antara sedar dengan tidak, tapi saya boleh dengar suara jururawat di sebelah saya, manakala di hujung katil kelibat Dr Zamri n Dr Wan Affaf yang masih berpakaian dewan operasi n kekal memakai penutup mulut sedang memerhati saya. Saya masih boleh mengenali mereka walaupun pandangan saya kabur dan kelam dek kerana sememangnya rabun dan juge dek kerana belum sedar sepenuhnya. Dr Zamri menunjukkan isyarat jari telunjuk ke mulutnya sambil menggelengkan kepala ke arah jururawat tanda meminta biarkan saya terus berehat n "bermalas-malasan" memejamkan mata. Kira-kira 1 jam kemudian saya sudah boleh bercakap, angkat dan gerak-gerakkan tangan walaupun amat terbatas oleh kerana di sebalik selimut putih dan uniform indigo yang saya pakai adalah wayer n tiub nan berselirat di dada, lengan, di belakang telapak tangan dan di bahagian bawah beserta masih bergantung pada bantuan alat pernafasan. Alhamdulillah, sedikit pun saya tidak terasa sakit pada luka sepanjang 13 cm di abdomen saya itu ... huhu ... adakah Dr Wan telah laksanakan " permintaan " saya dengan pain killer yg power giler ..??? hikhik ...

Suami setia berada di sisi saya ... Saya sedang berhadapan dengan kondisi tekanan darah rendah ... teramat rendah sehinggakan saya dapat rasakan kepala saya bagaikan berpusing dan terasa mual. Secara automatik juga lengan saya semakin kerap " dijerut ", bantuan alat pernafasan juga masih dipasang. Melihat saya semakin sedar, suami ajak saya sembang-sembang ... katanya, Ustaz Faisal Long ( rakan sekerja saya ) dari Kedah telah menelefon saya sekitar jam 11:00 pagi ... sebenarnya sehari sebelum itu saya ada bertanyakan mengenai bab solat bagi orang terlantar sakit ... kata suami saya, panjang lebar ustaz Faisal jelaskan siap dengan rujukan nama-nama kitab lagikk ... hikhik ... Apa pun, terima kasih ustaz ... Sehingga ke lewat petang, kondisi saya tetap belum menunjukkan perubahan positif. Namun begitu, pada suami saya sudah mula mengadu lapar ... lapar dan kelaparan! huhuhu ... Alhamdulillah, rezeki saya apabila pada jam 6:00 ptg jururawat membawa hidangan n suamilah menyuapkan bubur ayam untuk saya. Kira " buka puasa " la tu sebab sejak jam 12:00 malam sebelumnya saya dah kena " berpuasa ". Detik ke detik, waktu beranjak ke malam, kondisi saya masih juge begitu. Jururawat pun risau semacam. Sehinggalah jam 10:00 malam, saya paksa diri saya untuk bangun n duduk di kerusi roda supaya saya boleh dibawa keluar dari Unit Pemulihan & Pemerhatian Rapi ke wad biasa di kamar 304 yang telah siap sedia menanti. Sepanjang seminggu di kamar 304, seminggu jugalah kami berumahtangga di situ n suami tidur menemani saya dengan beralaskan sejadah n berselimut putih seperti saya!!! Apapun, menu makan setiap hari memang " heaven " dengan set menu pilihan saya sendiri berasaskan senarai yang dikemuka n dinasihati ... nasi ayam yummy, tenggiri goreng berlada pun saya layan juge ... hikhik



Saya harap saya akan sihat kembali sepenuhnya ... Terima kasih pada chenta hati saya, team Dr Zamri, DEMC Home Service, abang-abang, akak-akak saya, Kak Nun beras saya, rakan-rakan sekerja, Chekgu Esah
( chekgu saya ketika berusia 6 thn di Tabika KEMAS n masih lagi berkhidmat hingga kini ), Rizal Takaful Ikhlas yang memproses segera elaun warded saya n jiran tetangga semua yang prihatin ... Saya sayang kamu semua ...

( hikhik ... siap dengan ucapan penghargaan berjela-jela tuu ... )






Khamis, 18 Februari 2010

Cerita Saya Hari Ini


Anda pernah rasa tersentak ..? Anda pernah rasa tersentap ..? Tidak kiralah apa jua tafsiran anda tentang SENTAK dan SENTAP ini ... kiranya sentak dan sentap ini adik-beradik kembar la kott ... Barangsiapa menghadapinya, tahulah betapa bisanya ia ... Cuma, cerita saya hari ini, memang ada kaitan dengannya oleh kerana saya telah tersentak dan tersentap jiwa ... Huhuhu ... dek gerangan perbuatan siapakah itu ..? Tidak mengapa, saya masih bisa berdiri untuk jadi seorang yang positif oleh kerana saya ada DIA ... walau mata saya masih bersisa kesan-kesan sembap, saya rasa saya telah peroleh satu semangat baru untuk terus bisa bekerja dan bekerja setulus dan seikhlas jiwa. InsyaAllah ... Saya perlu menyimpang dari laluan arus yang akan dan hampir memusnah serta menghuru-harakan kerja saya dan kekawan saya ... Ingat, kebahagiaan dan kejayaan saya dan kekawan saya bukan terletak di tangan ' dia ' ... usah dek kerana seorang manusia, rosak sebuah organisasi! Walau saya perlu buat pusingan ' U ' atau ' O ' , saya mesti teruskannya ... go ahead ...

Anda dan saya ( anda + saya = KITA ) selalu memikirkan tentang hak-hak kita yang tidak ditunaikan atau diabaikan oleh orang lain ..? Tapi, pernahkah saya dan anda bertanya n bertafakkur seketika tentang hak-hak Yang Maha Pencipta, hak sesama manusia, hak organisasi kita yang seringkali terabai ... sengaja atau tidak ... yang nyata atau tersembunyi ..???

Saya fikirlah sendirik ..!
( bukan anda, bukan awak, bukan engkau, bukan kamu, bukan lu ... )

Rabu, 17 Februari 2010

Ne Me Quitte Pas

Izinkan saya melayan rasa kali ini ... wakakka ... Sesekali melayan rasa ... huhu ... kira ok la, kan ..? Asal lagu ini dikatakan daripada bahasa French ... " Ne Me Quitte Pas " ( "Don't Leave Me" ) ... Memacam versi bahasa lagu nih sebenarnya ... apa pun, kemudiannya diterjemah dalam versi bahasa Inggeris sebagai " If You Go Away ".




If You Go Away / Ne Me Quitte Pas

If you go away
On this summer day
Then you might as well
Take the sun away
All the birds that flew
In the summer sky
When our love was new
And our hearts were high
And the day was young
And the nights were long
And the moon stood still
For the night bird's song

If you go away
If you go away
If you go away...

But if you stay
I'll make you a day
Like no day has been
Or will be again
We'll sail on the sun
We'll ride on the rain
And talk to the trees
And worship the wind

But if you go
I'll understand
Leave me just enough love
To fill up my hand

If you go away
If you go away
If you go away...

If you go away
As I know you will
You must tell the world
To stop turning
'til you return again
If you ever do
For what good is love
Without loving you?
Can I tell you now
As you turn to go
I'll be dying slowly
'til the next hello

If you go away
If you go away
If you go away...

But if you stay
I'll make you a night
Like no night has been
Or will be again
I'll sail on your smile
I'll ride on your touch
I'll talk to your eyes
That I love so much

But if you go
I won't cry
Though the good is gone
From the word goodbye

If you go away
If you go away
If you go away...

If you go away
As I know you must
There is nothing left
In this world to trust
Just an empty room
Full of empty space
Like the empty look
I see on your face
And I'd been the shadow
Of your shadow
If you might have kept me
By your side

If you go away
If you go away
If you go away...

If you go away
If you go away...



Versi yang telah saya download :


Sabtu, 13 Februari 2010

SI KOTAK



Pada awalnya saya hanya abaikan cadangan chenta hati saya untuk memiliki SI KOTAK. Bagi saya, dengan cuaca tanah Malaya nan panas terik, SI KOTAK bukanlah satu keperluan ... saya lebih suka pakaian yang dicuci kering di bawah terik mentari. Namun, cadangan itu saya pertimbangkan kembali tatkala saya lihat cuaca kian tidak menentu sekian lama ... maka dengan itulah saya kemuka kembali satu proposal kepada chenta hati saya sempena ulang tahun perkahwinan kami ... hikhik ... maka juga akhirnya SI KOTAK selamat menghuni ruang laundry kami.



Seperti biasa, segala pakaian ( kecuali fabrik yang perlu cucian kering ), cadar, comforter, sarung sofa saya cuci di rumah saje ...
Cuma satu saje, kini tiada lagi kelihatan saya berpagi-pagian mengampai pakaian. Semakin kurang saya berada di luar rumah ... rindu pula pada kicauan beburung di pagi hari tatkala saya sibuk mengampai. Adanya SI KOTAK juge, sekian lama saya tidak lagi berpeluang bertegur sapa dengan jiran tetangga ... Mak Cik Munah n Wak Jay ( a.k.a. Wak Jemiran ) terutamanya jiran berselang 3 unit rumah. Hik hik ... mak cik yang peramah amat. Jiran-jiran yang amat baik bagi saya ... unit kiri pegawai tentera ( chenta hati saya panggil dia "pak cik" ... aduhaiii ) yang gemar berpagi-pagian beriadhah atau juge berlatih-latihan "menebas" di tanah berumput di pinggiran jalan, di sebelah kanan rumah saya pula tuan doktor yang masih bujang trang tang tang ( atau mungkin juge single, but unavailable ), di sebelahnya pula tuan haji pesara RISDA, diikuti rumah yang dihuni oleh penyewa, n di sebelahnya la rumah Mak Cik Munah n Wak Jay ( ikut suka saya saje panggil Wak Jay ) nan peramah ... hikhik ...

Apa pun, saya suka SI KOTAK. Mengapa ..?
1. Saya boleh cuci pakaian bebila masa saje ... tiada masalah untuk proses pengeringan walau apa cuaca sekalipun
2. Tak perlu lagi pelembut fabrik ... fabrik sedia harum n lembut gebu
3. Ada fungsi iron n ez iron ... tak set pada fungsi itu pun pakaian tak renyuk seribu

4. Mudah di'iron' ... sekali lalu jerkk dah licin
5. Ada penapis debu ... pakaian tiada lagi sisa-sisa debu fabrik n amat sesuai untuk saya yang amat sensitif pada habuk/debu.

Isnin, 8 Februari 2010

Petrol Pump No. 10

SI HITAM saya dah bagi ' hint ' pada saya bahawa sistem bantuan hayatnya semakin singkat kira-kira sebulan yang lalu ... tapi ketika itu saya abaikan saje sbb selepas kira-kira 5 minit saya biarkan SI HITAM saya rehat, ia kembali pulih seperti biasa. Lagi pula ketika itu saya sedang berada dalam jarak kira-kira 3 meter saje dari workshop ... jadi tiadalah saya rasa panik.

Hari ini, usai solat Zohor saya nak bawa SI HITAM ke petrol pump di SU. Bersiap seadanya, capai jeans n oles sunblock sedikit dgn tepekan compact powder ... hikhik ... Saya kurang gemar utk bawa telefon tangan memandangkan saya jangka keluar sekejapan saje, tapi gerak hati saya berbisik kot2 ada apa2 hal nanti ... susahh ... maka saya bawa la itu telefon tangan. Banyak urusan yang perlu saya selesaikan ... di petrol pump nanti saya nak isi angin skali, then singgah laundry utk dry cleaning pakaian batik saya. Esok pagi saya mesyuwarah di Putrajaya ... justeru saya perlu pastikan SI HITAM saya berada dalam keadaan ok. Lagi pula dah blinking merah menandakan ia dahaga ... saya isi RM50 saje ... cukup untuk seminggu pergi balik kerja saya jangka.

Krett, senyap ... krett, senyap ... krettt, senyap lagik ... huhuhu ... tenang, tenang ... usah panik! Saya cuba lagi ... lagi, lagi dan lagi ... SI HITAM tak mau juge hidup ... pengsan menyepi. Alahaiii ... apa nak buat nih ... sah2 la ada prob bateri nih ..! Saya hubungi chenta hati saya yang ketika ini sedang berada di Pahang ... mohon bantuan ... rescue, rescue, rescue please ... Saya bagitau pada pump attendant tentang SI HITAM saya pengsan tak bergerak di pump no. 10 ... huhuhu ... abg ipar saya hubungi saya ... huhuhu ... dia suruh saya jalan kaki ke workshop berhampiran. Huhuhu ... 4, 5 titis air mata saya dah mula luruh ... huhuhu ... saya mana boleh nangis ..! huhuhu ... jangan nangis, jangan nangis ... tak menyelesaikan masalah pun ... huhuhu ... tenang!

Haa ... saya teringat talian hayat ... inilah kelebihan kerjaya saya, punya rangkaian sahabat di mana-mana sahaja. Alhamdulillah, suami rakan sepejabat saya datang membantu ... tatkala dgr rengekan pendek krett, krettt SI HITAM, suami rakan saya sudah tahu ... exactly battery breakdown! Rakan sepejabat saya tiba bersama Myvinya untuk menyalur tenaga pada SI HITAM saya yang sdg pengsan. Alhamdulillah ... hampir 30 minit menanti, tiba saje rescue yang dinanti, tak sampai 1 minit SI HITAM kembali hidup ... cukuplah untuk saya sampai n bersinggahan di workshop depan rumah saya. Huhuhu ... sampai di rumah, saya dapati workshop apek tutup suda ... saya hubungi apek, apek minta saya datang esok pagi ... huhuhu ... saya berkira-kira sendiri tentang esok, huhh ... pilot opis ..? Hmm ... susahh ... ulang alik, itu ini begitu begini ... haa, saya teringat deretan double storey shoplot di hadapan sana ... bergegas saya ke sana ... alhamdulillah, workshop masih buka. Selesai tukar bateri, saya minta abang mekanik tlg isi angin skali pada keempat2 tayar ... syukur, selesai suda ... saya singgah laundry, then hantar SI HITAM mandi snow ... biar berkilauan cerlang gemilang. Saya tinggalkan SI HITAM di situ n saya memerhati dari rumah saje.

Pembelajaran saya hari ini :
1. Usah ada cubaan culas bawa telefon tangan ... jika postpaid, pastikan tiada amaun tertunggak, n jika prepaid, pastikan ada kredit ... then bateri cukup hayatnya
2. Wang tunai mesti ada ... dah berulang kali chenta hati saya peringatkan. Tak semua premis sedia terima debit card atau CC
3. Prihatin dengan apa jua ' hint ' ... usah berharap atau menanti tempoh dihantar service saje
4. Usah panik
5. Saya sayang rangkaian sahabat saya
6. Sentiasa mulakan perjalanan dengan doa, bergantung harap pada-Nya permudahkan segala ... DIA sentiasa ada membantu n memberi laluan penyelesaian untuk saya. Alhamdulillah ...

Ahad, 7 Februari 2010

BesaRRR Punye ...















Hik hik hik ... Ini tahun permintaan saya agak berunsur materialistik ... saya mahu hadiah yang besarrr punye ... yearghh, yg besarrr punyeee ...

Saya tahu chenta hati saya dapat durian runtuh ini tahun ( alhamdulillah ). Lagi pula, satu untuk hari ulang tahun kelahiran saya ... n satu lagi bersempena hari ulang tahun perkahwinan kami ... hik hik ... tak mau hadiah jama' ... nak satu bagi setiap hari istimewa tersebut ... huhuhu ... betapa materialistiknya saya, kan ..?
Apakah hadiah yang saya mahukan itu ..? hikhikhik ... nanti saya tunjuk ...

Hari itu, pepagi lagi chenta hati saya telah membawa saya ke Sogo ( setelah mulut saya memuncung tak mau balik kampung ... hikhik ) untuk mendapatkan SI MERAH idaman hati. Juga, singgah di Harvest saya buat muka menagih simpati untuk mendapatkan naskhah " Rescue Your LoveLife " tulisan Dr. Henry Cloud & Dr. John Townsend dan juga naskhah " Life's Like That " kompilasi tulisan Lydia Teh. Usai "urusan" di Sogo, kami bersinggahan di Panasonic Sungai Buloh ... hik hik ... tanpa banyak kata atau bicara, selesai urusniaga kami untuk mendapatkan SI KOTAK ( sebab dah bbrp kali dah survey SI KOTAK itu ... hikhikhik ).
Tersenyum meleret saya ... dapat SI MERAH idaman hati n hadiah BESARRR PUNYE - SI KOTAK ...




Bermacam-macam Rasa ...


Hmm ... bermacam-macam rasa ... bermacam-macam perkara yg saya fikirkan. Selagi belum tutup mata ... kerje, kerje, kerje ... adakala terlalu mencari kesempurnaan, akan menyebabkan kita stress, stress n stress ... terigt saya ttg ini ( hik hik ... tiada kaitan dgn insan2 yang berada di sekitar saya ) :


If a barber makes a mistake, it’s a new style
If a driver makes a mistake, it’s a new path
If an engineer makes a mistake, it’s a new venture
If a parent makes a mistake, it’s a new generation
If a politician makes a mistake, it’s a new law
If a scientist makes a mistake, it’s a new invention
If a tailor makes a mistake, it’s a new fashion
If a teacher makes a mistake, it’s a new theory
If a boss makes a mistake, it’s YOUR mistake!


Berbicara tentang rasa, bermacam-macam rasa semuanya silih berganti ... manis, masam, pahit, kelat ... gembira, ceria, suka, duka ... itulah kehidupan. Tapi ada juga rasa sunyi, bosan ... n kekadang bersunyi-sunyian itu cukup indah bagi saya ... paling tidak, tidur pun dah cukup indah ... umpan dgn buku, tak sampai 10 minit, layu n lenalah mata ... hik hik hik ...

Rindu ..?

DalamHatiAdaRindu ..???
... itu juga antara rasa yang dianugerah untuk kita, kan ..? " Mengapa Dirindu " bak lagu Uji Rashid yang dinyanyikan semula olehnya drp versi asal oleh Allahyarhamah Biduanita Puan Sri Saloma ... saya suka lagu itu ... liriknya indah sekali ..!

Saya teringat tentang ikan uji rashid ... bgmana rupa la ikan itu ya ..???
( huhuhu ... apa aku merapu daa ... )


MENGAPA DIRINDU : UJI RASHID

kredit pada empunye video ...

huhuhu

Kecindan ..?




Suatu pagi tatkala saya dalam kebingungan di pejabat, melalui kekotak YM saya telah ditanya apa itu KECINDAN ... hmm, biar saya buka Kamus Dewan Edisi Ke-3.

" gurau senda, jenaka, kelakar, mulut manis ~ pandai mengambil hati, berkecindan bergurau senda, berjenaka, berkelakar, kecandan, kucandan, kucindan ".

Kecindan n kaitannya dalam P&P sebagai seorang guru ..? Orang putih kata " sense of humour " ... sebagai seorang guru, sebagai pendidik, mesti ada unsur-unsur kecindan itu supaya murid-murid mengikuti P&P dengan penuh minat n teruja ... huhuhu ... kita pun pasti kebosanan, kan jika mendengar ceramah tak sudah2 tanpa unsur-unsur kecindan ini ..? Guru yang baik perlu ada unsur kecindan n kemesraan ... yg penting, kecindan berunsur pendidikan n bukan merapu meraban ... hik hik ...

Tak lengkap jika KECINDAN ini saya tak sebarluaskan kepada yang lelain ... maka, saya telah cari beberapa artikel yang bersesuaian supaya pegawai-pegawai yang berkaitan tahu n faham apa itu KECINDAN ... supaya juga bertambah pengetahuan mereka terutamanya aspek kecindan adalah satu daripada perkara yang perlu mereka teliti apabila melaksanakan pemantauan P&P kelak ... hik hik ... nampaknya mereka benar-benar faham apa itu KECINDAN ... usai bermesyuarat, mereka galak berkecindan ( hari-hari lain pun gitu ... tak abis2 kecoh dgn kekecindanan mereka ... hik hik hik ). Cuma kali ini mereka tak putus-putus berbicara ttg KECINDAN ... ohoo ... rerupanya selama ini kita memang pakar berkecindan ... hidup ceria, kerja gembira, hasil pun berganda ...


Jumaat, 5 Februari 2010

Chenta Itu Anugerah




DALAMHATIADACHENTA

DALAMHATIADACHENTA


( ? )


uppss ...


Chenta itu anugerah-Nya

maka hargailah ia


Hidup ini ada Chenta

dengan Chenta kita bahagia
dengan Chenta kita rela segala

dengan Chenta dunia kita ceria

namun jua

Chenta tak mesti bersatu


Syukurilah apa adanya pada kita ...